Nasıl Polis Olunur? 2022 Polis Olmanın Şartları
Polis Nasıl Olunur?
Polis olmak istiyorsunuz ve nasıl olunacağını merak ediyorsanız , güncel bilgileri takip etmeye çalışmalısınız. Polis olabilmek için günümüz şartlarına göre adaylar 3 ayrı sınava tabidirler.
Bu sınavlar sırasıyla şu şekilde sıralanır
- Yazılı Sınav
- Sözlü Sınav
- Fiziksel Sınav
Polis adayı olmak isteyen herkesin kesinlikle lise mezunu olması gerekir. Liseden sonra üniversite sınavına girip istenen baraj puanının üzerinde bir puan alınması gerekir.
Polislik sınavı için genellikle her yıl “Polis Akademisi Başkanlığı” tarafından sınav tarihi açıklanır. Başvuru tarihini kaçırır veya istenen belgeleri zamanında hazırlayıp teslim edemezseniz sınava başvuru hakkınızı kaybedersiniz.
Polislik Sınavı İçin Gereken Şartlar
- Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşı Olmak
- Lisans veya Ön Lisans Mezunu Olmak
- KPSS Sınavında Barajı Geçmek
- 18 Yaşından Büyük, 30 Yaşından Küçük Olmak
- Silah Taşıma Engelinin Bulunmaması
- Daha Önce Ceza Almamış Olmak
- Turistik işletme belgesi olan yerler hariç olmak üzere, daha çok suçluların barındığı veya suç işlemeye müsait yerlerde çalışmamak, genelev, birleşme yeri, randevu evi, tek başına fuhuş yapılan mesken ve bu gibi yerlerde aracılık, bekleyicilik ve benzeri bir iştigali bulunmamak; genel ahlaka aykırı oyun, temsil, film, video bant, teyp kasete, şarkı sözü ve teknolojinin gelişimi ile ortaya çıkan benzeri muzır neşriyat ve benzeri işler üzerinde çalışmaktan haklarında herhangi bir adli veya idari takibat devam ediyor olmamak veya hüküm giymemiş olmak,
- Taksirli suçlar hariç olmak üzere, ağır hapis veya 6 aydan fazla hapis veyahut affa uğramış olsalar bile, Devletin şahsiyetine karşı işlenen suçlarla, zimmet, ihtilas, irtikap, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, inancı kötüye kullanma, dolanlı iflas gibi yüz kızartıcı veya şeref ve haysiyeti kırıcı suçtan veya istimal ve istihlak kaçakçılığı hariç; kaçakçılık, resmi ihale ve alım satımlara fesat karıştırma, devletin sırlarını açığa vurma suçlarından dolayı hükümlü bulunmamak veya bu suçlardan dolayı haklarında devam etmekte olan bir adli kovuşturmaya tabi olmamak,
- Müracaat tarihinde herhangi bir siyasi partiye veya parti kollarına üye bulunmamak, daha önceden üyeliği var ise ayrıldığını belgelemek,
- Eşi hakkında; affa uğramış olsa bile, Devletin şahsiyetine karşı işlenen suçlar ve 4422 sayılı Çıkar Amaçlı Suç Örgütleriyle Mücadele Kanunu kapsamındaki suçlarla, zimmet, ihtilas, irtikap, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, inancı kötüye kullanma, dolanlı iflas gibi yüz kızartıcı veya şeref ve haysiyeti kırıcı suçtan veya istimal ve istihlak kaçakçılığı hariç; kaçakçılık, resmi ihale ve alım satımlara fesat karıştırma, devletin sırlarını açığa vurma suçlarından dolayı hükümlü bulunmamak veya bu suçlardan dolayı hakkında devam etmekte olan bir adli kovuşturmaya tabi olmamak,
Polis Olmak İçin Boy Şartı Kaçtır?
- Polis olabilmek için erkeklerin 1.67 cm’den,
- Kadınların ise 1.62 cm’den uzun olması gerekmektedir.
- Polislik için boy / kilo orantısının 18 ila 27 arasında olma şartı bulunmaktadır.
Ülkemizde polis memuru olmak için, Polis Akademisi bünyesindeki okullarda eğitim görmek gerekmektedir. Bu okullar;
- POMEM (Polis Mesleki Eğitim Merkezi)
- PMYO (Polis Meslek Yüksek Okulu)
- PAEM (Polis Amirleri Eğitim Merkezi)
Her okulun belli bir öğrenci kitlesi, alım şartı ve başvuru yöntemi bulunmaktadır.
Polislikle İlgili Sık Sorulan Sorular
POMEM,PMYO ve PAEM nedir? Ne farkları var?
POMEM ve PMYO polis memuru yetiştirir PAEM ise polis amirleri eğitim merkezi olarak komiser yardımcısı yetiştirir.
İlkokul mezunu olarak , Ortaokul mezunu olarak . Polis olabilir miyim?
Polis olabilmek için en az lise mezunu olmak gerekir. Lise mezunu olduktan sonra PMYO’ya başvuru yapılıp , sınav aşamaları geçilince polis olunabilir. Örgün veya açık lise eğitimini tamamlama zorunluluğu vardır.
Lise mezunuyum. Polis olmak istiyorum. Ne yapmalıyım?
Lise mezunları , YKS puanı sonucuna göre PMYO sınavlarına başvurabiliyor. Alım ilanları genellikle nisan ve mayıs aylarında yayınlanıyor.
2 yıllık üniversite mezunuyum . Polis olabilir miyim?
Evet . 2 yıllık üniversite mezunları polis olabilir. YKS puanıyla PMYO başvurusu yapılacağı gibi 2017 yılında yapılan yeni düzenlemeyle POMEM başvurusu da yapılabilir. POMEM alımlarında %20 oranında kadro ön lisans mezunlarına verilmektedir.
Üniversite okuyorum. Nasıl polislik yapabilirim?
Üniversite okurken de PMYO sınavlarına başvurabilirsiniz. YKS ile PMYO alımlarına başvurmalısınız.
Üniversite mezunuyum. Lisans eğitimi aldım. Polis olmak istiyorum. Ne yapacağım?
Üniversite mezunları POMEM VE PAEM’e başvurup polis olabilirler.
Okuduğum Üniversite ve Okuduğum Bölüm’ün Polislikte bana avantajı ya da zararı olur mu?
Polislik alımlarında okuduğunuz bölüm ya da üniversitenin herhangi bir yararı ya da zararı yoktur. Okuduğunuz üniversite ya da bölüm polislik alımlarında baz alınmaz.
Yaşım çok geçti. Kaç yaşına kadar polis olabilirim?
PMYO, POMEM ve PAEM , yaş şartı üçünde de farklılık göstermektedir.
PMYO Yaş Şartı: Sınavın yapıldığı yılın ekim ayının ilk günü itibarıyla 18 yaşını tamamlamış ve sınavın yapıldığı yılın 31 Aralık tarihi itibarıyla 26 yaşından gün almamış olmak.
POMEM Yaş Şartı: Sınavın yapıldığı yılın 31 Aralık tarihi itibariyle erkek ve kadın adaylar için 30 yaşından gün almamış olmak.
PAEM Yaş Şartı: Sınavın yapıldığı yılın 31 Aralık tarihi itibariyle erkek ve kadın adaylar için 30 yaşından gün almamış olmak.
Lise mezunuyum. Ön lisans mezunuyum. Lisans mezunuyum. Sınavsız polis olabilir miyim?
İstisna alımlar dışında, polis olmak için YKS ve KPSS puan şartı aranmaktadır. YKS’de genellikle 260-270 bandı, KPSS’de 60-70 puan bandı taban olarak aranmaktadır.
Ben amir olmak istiyorum. Ne yapmalıyım?
Amirlik ve kariyer hedefleri olanlar PAEM okuyarak ilk adımı atabilir. Bunun dışında polis memuru olduktan sonra da meslek içi alımlarla da PAEM ‘e girilebilir.
Polis Özel Harekat(PÖH) olmak istiyorum. Nasıl olurum?
PÖH alımları genel olarak her sene yapılmaktadır. POMEM bünyesinde alım yapılır. Ya da polislik mesleğini yaparken başvuru ile PÖH olabilirsiniz.
Henüz yorum yapılmamış.