EkzeN

Memur için ölüm yardımını kim öder? Ölüm aylığı şartları nelerdir?

30.06.2022
370
Memur için ölüm yardımını kim öder? Ölüm aylığı şartları nelerdir?

5434 sayılı kanuna tabi olarak görev yapan memurların, yani 2008 yılı Ekim ayından önce memur olarak göreve başlamış olanların vefatlarında hak sahipleri olarak;

  • Eşine, çocuklarına ve anne babasına 5434 de bulunan şartlar aranmak suretiyle dul ve yetim aylığı bağlanır. Eş dul olarak, çocuklar da yetim olarak aylık alırlar.
  • Ayrıca, hayatını kaybedenin çalıştığı tam yıllarına karşılık emeklilik ikramiyesi ödemesi yapılır.
  • Yine, görev yaptıkları kurumlar tarafından görevde iken ölmesi nedeniyle ölüm yardımı yapılır.

Hak sahipliği aylık bağlama işlemi için;

1- Kesinlikle yazılı olarak hak sahipliği aylığı bağlanması müracaatının yapılmış olması gerekir.

2- Görev yaptığı Kurum aracılığıyla müracaat ve vefat edenin tüm hizmet sürelerini gösterir belgelerin Sosyal Güvenlik Kurumuna gönderilmesi gerekir.

3- Bu süreçten sonra Sosyal Güvenlik Kurumu vefat eden memurun hak sahiplerine vefat tarihini takip eden aybaşından geçerli olmak üzere aylık bağlar. Yani 9 Ocak 2020 de vefat ederse 15 Ocak 2020 den geçerli, 18 Ocak 2020 de vefat ederse 15 Şubat 2020 den geçerli olarak hak sahipliği aylıkları bağlanır.

4- Aylık bağlama sırasında memurun hizmet süreleri esas alınarak hak sahiplerine/yoksa veraset ilamında belirtilenlere yani kanuni mirasçılarına emekli ikramiyesi tutarları paylaştırılır.

5- Vefat nedeniyle ölüm yardımı yapılır. Bu yardım emekli iken vefat edenler için Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından, görevde iken vefat edenler için ise görev yaptıkları Kurumlar tarafından ölüm yardımı yapılır.

Ölüm aylığı şartları nelerdir?

Sigortalı çalışırken ölen kişinin yakınlarına ölüm aylığı bağlanılabilmesi için olmazsa olmaz temel şart prim ödeme süresidir. Vefat edenin ölüm tarihi itibarıyla en az 5 yıl prim ödenmiş olması gerekir. Eğer 5 yıllık bir prim ödemesi varsa geride kalanlara ölüm aylığı bağlanır. Primi 5 yıldan az olanlara aylık ödenmez. Diğer yandan vefat eden kişi 4/a’lı yani eski adıyla SSK’lı ise, bu durumda borçlanma süreleri hariç en az 5 yıldan beri sigortalı olup toplam 900 gün uzun vadeli sigorta kollarına prim ödenmiş olması halinde de geride kalanlara ölüm aylığı bağlanabilir.

Kimlere ölüm aylığı bağlanır?

Ölüm aylığı geride kalan eş, çocuk, anne babaya bağlanabilir.  Hayatını kaybeden kişi ile ölüm tarihinde resmi olarak evli olan eşe aylık bağlanır. Vefat edenin eşi çalışışsa da emekli de olsa ölüm aylığı almasına engel değildir.

Ölen kişinin çocuklarında ise farklı kriterler mevcuttur. Ölen kişinin kız çocuklarına evli olmamaları şartıyla yaşı kaç olursa olsun ölüm aylığı bağlanır. Evlendiği anda ise aylık kesilir. Eğer ki kız çocuk boşanırsa tekrar hak sahibi olur ve aylık alabilir. Fakat bunda da temel bir şart vardır. O şartta kız çocuk evlenirken çeyiz parası aldıysa yeniden hak sahibi olmaz.

Kız çocukların aksine erkek çocuklarda yaş şartı aranır. Erkek çocuklar 18 yaşına kadar ölüm aylığı alabilirler. Orta öğretim okuyan çocuk 20 , yüksek öğrenimine devam eden erkek çocuk ise en gec 25 yaşına kadar ölüm aylığı alabilir. Belirtilen yaş şartını aşan erkek çocukların aylıkları kesilir.

Dul eş yeniden evlenirse aldığı ölüm aylığı kesilir

Vefat eden eşinden dolayı ölüm aylığı alan eş, çalışırsa aylığını kaybetmez. Ancak yeniden evlenirse ölüm aylığı kesilir.