Günlük Su Tüketimi Nasıl olmalı
Günlük hayatınızda ne kadar su tüketiyorsunuz? Hepimiz su içmenin hayati önemini ve ihyiyacını biliriz. Peki ya hangi durumlarda içilen suyun neye faydası olduğu hakkında bir bilginiz var mı ? Sağlıklı bir insanda ortalama olarak %60 oranında su bulunur ve bu oran suyu insan hayatı için vazgeçilmez yapıyor. Her canlının hayatını sürdürebilmesi için su tüketimi şarttır.
Su içmenin Faydaları
Vücut dengesi ve sağlığı için su tüketimi olmazsa olmazdır. Hem daha sağlıklı hem de bir çok açıdan korunmak su tüketimiyle mümkün. İnsan vücudu için olmazsa olan su içmenin faydaları nelerdir?
- Beyin ortalama olarak %75 oranında sudan oluşuyor. Dolayısı ile beynin en iyi şekilde çalışması için suya ihtiyacı diğer organlara göre daha fazla. Ayrıca su beyni, dış etkilerden koruyor.
- Su sayesinde ağız ve gözde ideal nem dengesi sağlanıyor.
- Su tüketimi ile vücut sıcaklığı dengede kalıyor.
- Su içmenin cilde faydaları da oldukça fazla. Canlı bir cilt için su tüketimi şart.
- Metabolizmanın hızlı çalışması ve obeziteden korunmak için su tüketimi gerekiyor.
- Vücutta biriken toksik maddeler de su ile vücuttan atılıyor.
- Vücut için önemli olan kan basıncı ve kan yoğunluğu da yine su tüketimi ile şekilleniyor.
Suyun faydaları nelerdir sorusu, gün içerisinde ne kadar su tüketilmesi gerektiği sorusunu da beraberinde getiriyor. Suyun faydalarından maksimum oranda yararlanabilmek için günlük su ihtiyacının doğru miktarda karşılanması gerekir. İdeal su tüketimi ile vücudu dengede tutmak mümkündür.
Gün içinde su tüketimi nasıl olmalı?
Yetişkin bir insanın gün içinde 2500 ml içmesi gereken su miktarıdır. Peki çocuklar için bu miktar değişiyor mu ? Çocukların tüketmesi gereken su miktarı yetişkinlerde ki gibi yaş ve kilolarına göre değişiklik gösterebiliyor. 3 yaşına kadar 1 litre su içmek yeterliyken yaş arttıkça tüketilmesi gereken su miktarı da artar. Şunu da belirtelim ki çocuklar için 1-3 litre arası su tüketimi ideal olarak kabul görür.
Kimi zaman içilen bitki çayları, meşrubat ve kahve de su tüketime dahil ediliyor. Ancak bu doğru bir değerlendirme değil. Su tüketimi; içilen diğer sıvılardan ayrı tutulmalı. Su içmedeki amaç vücudun sıvı dengesini korumak. Kaybedilen sıvı ile vücuda alınan sıvının eşit olması, vücut sağlığı açısından devamlılık sağlıyor.
Günlük içilmesi gereken su miktarı neye göre belirlenir diye merak ediyor olabilirsiniz. Şu anda tavsiye edilen günlük tüketilmesi gereken ideal su miktarı; ABD’de 1945 senesinde yapılan bir araştırmaya dayanıyor. Bu araştırmada; bireylerin günlük olarak tüketmeleri gereken kalori miktarı dikkate alınıyor. Buna bağlı olarak, sıvı alımının da aynı oranda gerçekleştirilmesi gerektiği belirtiliyor. Kiloya göre ne kadar su içmeli sorusu da kiloya göre alınması gereken kalori miktarına göre şekilleniyor.
Vücudun susuz kalma belirtileri
- Yorgunluk,
- Kuru cilt görünümü
- Baş ağrısı
- Baş dönmesi
- Kas krampları ve daha pek çok rahatsızlık yer alıyor.
- Su kaybı olduğunda vücut hemen reaksiyon gösteriyor; hem su içilmesini hem de vücuttaki suyun tutulmasını sağlıyor. Bu işleyişten yola çıkarak bazı uzmanlar da susuzluk hissinin giderilmesinin ardından daha fazla su tüketimi gerekli değil diyor.
Uyandıktan hemen sonra su içmek iç organların çalışmaya başlamasını sağlar .Yemeklerden 30 dakika sonra su içmek sindirime yardım eder .Duşa girmeden önce su içmek tansiyonu dengeler .Yatmadan önce su içmek kalp krizi ve felç riskini azaltır.
Sabahları su içmek; kan hacmini korur, vücut ısısını korur, böbrek taşlarını ve mesane enfeksiyonunu önler. Aç karnına ılık su içmek mide ekşimesini azaltır, metabolizmayı hızlandırır .