Beyne zarar veren şeyler nelerdir
Beynimiz, hayatımızdaki her şeyi doğru bir şekilde ilerletebilmemiz için sürekli aktif olan karmaşık yapıdır. Sağlıklı bir yaşam için sağlıklı bir beyne sahip olmamız gerekir. Ancak bilerek veya bilmeyerek yaptığımız bazı şeyler özellikle uzun vadede beynimize zarar verebilir.
İşte beynimize zarar veren ve acilen vazgeçmemiz gereken alışkanlıklarımız
1- Çok fazla şeker tüketmek
- Çok fazla şeker tüketmek kan şekeri seviyemizi yükseltir, kandaki yüksek glikoz ise yeni şeyler öğrenebilmemiz ve hafızamız için gerekli bir kimyasal olan Beyin kaynaklı nörotrofik faktör (BDNF)’ün üretimini olumsuz etkiler.
2-Çok fazla ekrana maruz kalmak
- Özellikle pandeminin geri dönüşüyle birlikte çoğumuz hala çevrimiçi derslere ve toplantılara katılırken, uzaktan çalışmak birçoğumuz için normal hale geldi. Ancak araştırmalar, ekrana çok fazla maruz kalmanın zihinsel sağlığımız, zekamız ve yaratıcılığımız üzerinde olumsuz etkileri olduğunu gösteriyor.
- Michigan Üniversitesi’nde yapılan bir araştırma, yüz yüze görüşmenin bilişsel işlevleri geliştirdiğini buldu. Çünkü bireyler bir ekran yerine doğrudan dış dünya ve insanlarla etkileşime girdiğinde, beyin yeni bağlantıları daha başarılı bir şekilde oluşturur.
3-Uykusuz kalmak
- Uyku, vücudumuzun gerekli işlevleri yerine getirmesi için hayati öneme sahiptir. Beynimiz uyku sırasında aktif olarak çalışmaya devam eder ve beynimizdeki nöronlar arasında yeni bilgileri hatırlamamıza yardımcı olan bağlantılar kurulur. Aşırı uyku hali vücudumuzun bilgi aktarım ve işleme süreçlerinde aksamalara neden olabilir.
4-Aşırı yeme
- Aşırı yeme, uzun vadede hem vücudumuza hem de beynimize zarar veren bir alışkanlıktır. Araştırmalar, aşırı yemenin orta düzeyde bilişsel bozulmayı ve uzun süreli hafıza kaybını tetikleyebileceğini gösteriyor. Ayrıca aşırı yemek yeme diyabet, yüksek tansiyon, obezite gibi Alzheimer gibi beyin hastalıklarına neden olabilen hastalıkları tetikler.
5-Multitasking
- Çoklu görev, özellikle iş hayatında sizi öne çıkaracak özelliklerden biridir. Ancak, diğer her şey gibi, aşırı çoklu görev bize zarar verebilir. Çünkü çoklu görev sırasında salınan stres hormonları beyindeki hafıza merkezine zarar verebilir. Bir araştırma, sürekli olarak çoklu görev yapmak zorunda olan kişilerin, bilişsel yetenek, duygusal düzenleme ve empati geliştirmek için kritik olan ön singulat kortekslerinde yoğunluğun azaldığını göstermiştir.
6-Hareketsiz yaşam
- Hepimiz beden sağlığımız için spor yapmanın önemini biliriz ancak yapılan bir araştırma, uzun süre hareketsiz kalmanın beyinde anatomik değişiklikler yarattığını da gösterdi.
7- Fazla gürültüye maruz kalmak
Gürültü hayatımızın bir parçası haline gelmiş olsa da özellikle şehir hayatında maruz kaldığımız gürültü bizim için oldukça fazladır. Sokağınızdaki yapı, trafikteki kornalar, metrodaki yüksek uğultu veya gün içinde belki saatlerce kulaklarımızda kalan kulaklıklar.
Başımızı ağrıtan tek yorucu faktör bunlar değil. Bir çalışma, bu yüksek gürültü seviyesine uzun süre maruz kalmanın; uzun süreli nörolojik komplikasyonlara yol açabileceğini göstermiştir.
Kaynak : Gelişimseninle.com