EkzeN

Epistemeloji ne demek? Epistemeloji neden gündem oldu?

30.09.2022
365
Epistemeloji ne demek? Epistemeloji neden gündem oldu?

Epistemeloji , Yunanlılarda başlamış günümüze kadar süren uzun bir tarihe dayanır. Epistemoloji , bilgi felsefesi olarak da adlandırılır. Filozoflar Epistemoloji konusunda , eldeki bilginin kaynağı, gerçekliği gibi kavramları sorgular. Bir çok filozof epistemolojiye katkıda bulunmuştur. Özellikle son günlerde merak konusu olan  epistemoloji nedir ? Epistemoloji neden gündem oldu ? İşte sorulan sorularun detayları..

Çoğu kesimlerce Epistemeloji dalında en ayrıntılı çalışmaları Platon’un yaptığı kabul edilir. Platon’dan sonra Aristo , İbni Sina , Aziz Augustinuz gibi isimler araştırmalar yaptı.

Modern Çağda Epistemoloji alanında hangi isimler öne çıkar ? Bilginin ön planda olduğu  modern çağda epistemeloji alanında Descartes, John Locke, Leibniz, Russell, Kant, Hume gibi filozoflar çalışmalarıyla dikkat çekmiştir.

Epistemeloji Nedir?

Epistemeloji bazı kavramlara yanıtlar arar . Epistemeloji bilgi kavramını,doğa, kaynağı ,türleri nelere bilgi denip denmeyeceği , doğruluk ölçütlerine cevap arar.

Felsefe alanının en önemli iki alt dalından birisi olan Epistemeloji konusunda birbirinden farklı görüşler de bulunmaktadır. Bazı filozoflara göre gerçek bilgiye ulaşmak mümkünken, bazılarına göre ise “görecelik” kavramı dikkate alınarak gerçek veya doğru bilginin mümkün olmadığını söylemişler.

Epistemeloji Ne Demek?

Epistemeloji kelime anlamı “bilgi kuramı” “bilgi bilimi “ olarak ifade edilir. Epistemeoloji bilginin kaynağını ve doğasını içeren bilim dalıdır.

Epistemeloji ne anlama gelir ? Epistemeloji , Yunanca’da “istematik bilgi, doğru bilgi, kanıtlanabilir bilgi” demektir.

Episteme ise “logos” kelimesinden türemiştir. Akılsal açıklama anlamına gelir.

Neredeyse tüm disiplinlerin temelinde yer alan epistemeloji bilginin incelenmesi anlamına gelir.

Epistemeloji Kavramları Nelerdir?

Epistemelojinin en önemli kavramlarını doğruluk, gerçeklik ve temellendirme şeklinde sıralayabiliriz.

Epistemeloji Neden Gündem Oldu?

Epistemeloji kelimesini Hazine ve Maliye Bakanı Nurettin Nebati’nin yapmış olduğu açıklamalarda kullanmasının ardından gündem oldu. Nebati’nin açıklamalarının ardından bir çok kişi Epistemoloji’yi merak edip araştırmaya başladı.