EkzeN

EMG Nedir? Ne Zaman Yapılır?

02.09.2022
300
EMG Nedir? Ne Zaman Yapılır?

Daha sık kullanılan ve tanınan ismi ile elektromiyografi (EMG), vücudumuzdaki sinir ve kasların işleyişinin incelendiği nöroloji hekimleri tarafından uygulanan elektrofizyolojik bir yöntemdir. Her yaş grubunda uygulanabilir, hamilelik döneminde uygulanmasında bir sakınca yoktur. EMG; bel ve boyun fıtıkları, kas hastalıkları, motor nöron hastalığı, sinir ucu iltihaplanması denilen nöropatiler (özellikle şeker hastalığına bağlı), sinir sıkışmaları gibi hastalıkların teşhisinde ve takibinde sıkça kullanılır.

Pratikte EMG, sinir iletim çalışması ve iğne EMG olmak üzere iki bölümden oluşur. Ancak, mevcut şikayetleriniz ya da hastalığınıza göre sadece sinir iletim çalışması uygulanarak iğne ile değerlendirme yapılmayabilir.

Sinir iletim çalışması; belirli bölgelerdeki deri ve kasların üzerine yerleştirilen elektrodlarla, ilgili sinire hafif bir elektriksel uyarım verilerek yapılmaktadır. Verilen elektriksel uyarımın hastaya hiçbir zararı yoktur, ancak vücudun derin yerlerinde olan sinirlerin uyarımı sırasında uyarı şiddeti arttırıldığı için hasta geçici ağrı hissi duyabilmektedir. Kalp pili olan hastalarda bu tetkik kalpte ritim bozukluğuna (aritmi) neden olabileceği için yapılmaz. Bu yöntemle kuvvet ve hislerden sorumlu sinirlerin anatomik bütünlüğünü bozacak ve görevlerini aksatacak bir sorun olup olmadığı kolaylıkla anlaşılabilir.

İğne EMG ise; tele benzeyen, özel olarak tasarlanmış, tek kullanımlık çok ince iğneler ile yapılan incelemedir. İlgili kaslara girilerek bu kasların aktivitesine bakılır ve bu sırada elektrik uyarımı verilmez. İnceleme sırasında ilgili kasa bağlı olarak kası aktif hale getirmek için bazı hareketler yapmanız istenir. İşlem sırasında hafif ağrı hissi duyulsa da çoğu hasta tarafından işlem iyi tolere edilir. Bu inceleme ile kuvvet sinirlerinden kasa ulaşan iletide bir hata olup olmadığı, varsa hasarın zamansal süreci ve iyileşmenin başlayıp başlamadığı hakkında fikir sahibi olmak mümkündür. Kan sulandırıcı ilaç (kumadin, aspirin. vb) kullanan hastaların inceleme öncesinde bu durumu tetkiki uygulayacak doktora bildirmeleri gereklidir. Kanı çok sulanmış kişilerde iğne EMG yapılması tercih edilmemektedir.

Tetkik öncesi işlem hakkında hastaya bilgi verilir ve çekime gelmeden önce vücudunun temiz olması (banyo yapması), krem, makyaj malzemesi gibi kozmetik ürün kullanmaması, el-ayaklarının sıcak olarak ve karınları tok bir şekilde gelmeleri önerilir.

EMG Nedir?

İnsan vücudunda yer alan sinir ve kas sistemleri, kişinin yaşamsal fonksiyonlarını, günlük aktivitelerini sorunsuz bir şekilde gerçekleştirebilmesi için çok önemli. Kas veya sinir sistemi üzerinde meydana gelen bir sorun durumunda bunun tespit edilmesi için önemli olan EMG açılımı elektromiyografi demektir.

Sinir ve kas sistemlerinin ayrıntılı olarak incelenmesi, bir hasarın oluşup oluşmadığının tespit edilmesi, bir kas hastalığının olup olmadığına dair teşhis konulması için EMG yöntemi, önemli bir teşhis yöntemi olarak bilinir. Kaslarla birlikte kişinin duyu sinirlerinin ne kadar normal çalıştığı bilgisi de EMG yöntemi ile teşhis edilmektedir.

Uyuşma şikayetlerinden fıtığa, kol ve bacaklarda kuvvet kaybından kas ağrılarına kadar birçok hastalıkta EMG yöntemi kullanılabilir.

EMG Neden Çekilir?

Vücutta bulunan sinir ve kas sisteminin görüntülenmesine, böylece hastalık teşhisinin konulmasına yardımcı olan EMG çekimi, bazı hastalıklar söz konusu olduğunda doktor tarafından teşhis koymak amacıyla istenir.

  • Omurilik hastalıkları
  • Kas ve sinir hastalıkları
  • Diyabet, böbrek rahatsızlığı gibi kişinin metabolizmasını etkileyen hastalıklar
  • Sinir fonksiyonlarını etkiyen kronik rahatsızlıklar
  • Beyin veya boyun fıtığı
  • Kol ve bacaklarda uyuşma şikayeti olan hastalar
  • Sinir sıkışması gibi durumlar söz konusu olduğunda EMG testi gerekli görülmektedir.

İnsanların günlük yaşamlarında hareketliliğini ve tepkiselliğini sağlayan çevresel sinirlerin işlevini kaybetmesi veya bu sinir – kas dokularında işlev bozukluklarının meydana çıkması sonucunda nedenin tespit edilmesi için EMG yöntemi uygulanır.

EMG Nasıl Çekilir?

Sinir ve kas işlevlerine ilişkin hastalıkların söz konusu olduğunda başvurulan teşhis EMG yöntemi, genel olarak incelendiğinde iki aşamalı olarak çekilir.

İlk aşama, kişinin sinir ve kas duyusuna ilişkin şikayetlerinin bulunduğu bölgeye elektrotların bağlanmasının ardından sinir iletimlerinin ve reflekslerinin incelenmesi ile gerçekleştirilir. Bu uygulamada elektrotlar aracılığı ile kişiye düşük bir elektrik verilerek kas – sinir dokusundaki tepkiler, hareketler kaydedilir. Çok düşük düzeyde verilen bu elektrik dalgaları sayesinde motor sinirlerin hareketlerini sağlayan liflerin durumu değerlendirilir.

İkinci aşamada gerçekleştirilen EMG yönteminde ise tek kullanımlık iğne elektrotlar kullanılır. İlk aşamada sinirlerin iletim ölçümü gerçekleştirilirken ikinci aşamada kullanılan iğne elektrotlar sayesinde kasların incelenmesi de yapılmış olunur. Bu aşamada iğne sadece kişinin kas dokusuna batırılır, elektrik veya ilaç verilmez.

EMG Hangi Hastalıkların Teşhisinde Kullanılır?

  • ALS, Polio gibi kas erimesiyle ilgili omurilik hastalıklarında
  • Trafik kazaları, sinir kesisi oluşması gibi sinir yaralanmalarında
  • Karpal tünel sendromu vb. sinir tuzaklanması adı verilen hastalıklarda
  • Bel ve boyun fıtığında
  • Şeker hastalığı, böbrek hastalığı gibi sinir fonksiyonlarını olumsuz etkileyen hastalıklarda
  • Kas ve sinir hastalıklarının teşhisinde EMG testi yönteminin kullanıldığı bilinmektedir.

EMG Çekimi Ne Kadar Sürer?

Vücutta bulunan kas ve sinir duyularının değerlendirilerek hastalığın teşhis edilmesi prensibine dayanan EMG testi, hastadan hastaya göre değişkenlik gösterir.

Genel olarak bakıldığında EMG testi süresi, yaklaşık yarım saattir. Ancak doktorun daha detaylı bir inceleme talep etmiş olması, hastanın teste uyumda zorluk çekmesi gibi durumlara bağlı olarak yarım saatlik EMG testi bazen bir saate kadar uzayabilir.

EMG Testi Neden Yapılır?

EMG, vücutta çevresel sinirlerin işlevini ölçer ve kaydeder. Bu bağlamda duygusal sinirler ve hareket sinirleri ayrı ayrı incelenir. EMG, sinir sıkışması, boyun ve bel fıtığı, kas hastalıkları, omurilik sorunları gibi durumlarda gerekli bir prosedürdür. Aynı zamanda diyabet, böbrek hastalıklarında da EMG gereklidir. EMG süresi belirli faktörlere göre değişkenlik gösterir. Genel süre, ortalama 1 saattir.

EMG Testi Acı Verir mi?

EMG, sinirlerin ve kasların işlevini kaydeden bir testtir. Bu nedenle vücuda yapışan elektrodlarla uygulanır. Dolayısıyla sinirlerin işlevini denetlediği için küçük titreşimler halinde vücuda elektrik verilir. Sonuç olarak büyük ölçekte olmasa da vücutta titremeye neden olur. Ancak bu yan etki kısa sürede geçer ve acı hissedilmez.

EMG Sonucu ile Hangi Hastalıklar Tespit Edilebilir?

Elektomyografi (EMG) periferik ve kas sinirlerin elektriksel aktivitesinin gözlemlenmesinde ve kaydedilmesinde kullanılan bir teşhis yöntemidir. Bu yöntemle kas hastalıkları , periferik sinir hastalıkları, mononöropati gibi hastalıklara tanı konur. Aynı zamanda myasteni gravis, postpolio sendromu, radiküler sinir lezyonları da tespit edilir. Buna ek olarak otonom sistem hastalıkları altında kalp ritm bozukluklarını, tansiyon değişikliklerini de tanımlamak mümkündür.

EMG Testi İçin Hangi Bölümden Randevu Alınır?

EMG testi için nörofizyoloji bölümünden randevu alınır. EMG uzun süre incelenmesi gereken bir testtir. Bu nedenle önceden doktor randevusu alınmalıdır. İnceleme EMG laboratuvarında ortalama 1.5 – 2 saatlik bir süreçte yapılır. İnceleme sırasında vücudun belirli bölgelerine elektrodlar yerleştirilir ve elektrik sinyalleri kaydedilir.