EkzeN

 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı tarihi

20.07.2022
296
 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı tarihi

20 Temmuz, Kıbrıs Türklerinin varoluşlarının en önemli günlerinden biridir. Kıbrıs’ta Türklerin uğradığı baskı ve zulmü ortadan kaldırmak ve Ada’ya barışı getirmek amacıyla TSK tarafından 20 Temmuz 1974’te yapılan Kıbrıs Barış Harekatı’nda yaşananlar her yıl 20 Temmuz’da Barış ve Özgürlük Bayramı adı altında hatırlatılıyor. İşte 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı tarihi…

Ulusal bir bayram günü olan 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı her sene resmi törenlerle kutlanıyor. Özellikle stadyumlarda kutlama törenleri yapılır. Harekât ile ilgili oyunlar, sergiler, paneller ve konserler halka açık olarak düzenlenir. Çoğu Kuzey Kıbrıs vatandaşı, kutlama amacıyla evlerine Türkiye bayrağı ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti bayrağı asar.

KIBRIS BARIŞ HAREKATI

20 Temmuz 1974’te başlatılan Barış Harekatı ile Kıbrıs’ın Yunanistan’a katılması engellenmiş ve Kıbrıs Türk halkının varlığı güvence altına alınmıştır. Adadaki 1974 harekatına giden sürecin ilk adımları 1950’li yıllarda atıldı. Yunanlılar Yunanistan’a katılmak için bazı faaliyetlere giriştiler. Böylece Türkiye konuya dahil oldu. Adada iki toplumlu Kıbrıs Devleti’nin kurulması için harekete geçildi.

Kıbrıs Barış Harekatı’nda Türk ordusu, 498 şehit verdi. Kıbrıs Türk tarafı ise, harekatta 70’i mücahit, 270 kişiyi kaybetti. Kıbrıs Türklerinin genel olarak verdiği şehit sayısı ise 1672 olarak kayıtlara geçti.

Sonuçta harekat sayesinde Kıbrıs’ın bugünkü sınırları çizildi. 13 Şubat 1975’te Kıbrıs Türk Federe Devleti kuruldu. Rauf Denktaş, Federe Devlet ve Meclis Başkanı oldu. 15 Kasım 1983’te ise Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin (KKTC) kuruluşu dünyaya ilan edildi. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin ilk Cumhurbaşkanı da yine Rauf Denktaş oldu.