EkzeN

Doğum kontrol yöntemleri nelerdir?

11.07.2022
403
Doğum kontrol yöntemleri nelerdir?

Gebelikten korunmak için, herhangi bir yöntem kullanmadan cinsel ilişkide bulunan kadınların yüzde 80/90’nı bir yıl içinde gebe kalır. Bu nedenle ,gebelik istenmiyorsa mutlaka etkili bir korunma yöntemi kullanılmalıdır .

NOT: Doğum kontrol yöntemlerinin kullanımı kişiye ,çifte, duruma göre değişiklik gösterir .Hepsinin olumsuz ve olumlu yanları var .Lütfen kendi kadın doğum hekiminizle birlikte karar verin…

Kadınlarda Uygulanılan Doğum kontrol yöntemleri

Kadınlarda Uygulanılan Doğum kontrol yöntemlerini şöyle sıralayabiliriz.

Doğum Kontrol Hapları

Bu hapların içinde gebeliği önleyici progestin ve östrojen hormonları bulunur .Hap alınması 3/4 gün unutulursa gebelik oluşabilir .Bu hapların kullanılmasına uygun olmayan kadınlar da vardır. O yüzden mutlaka kadın doğum hekimiyle birlikte karar verilmelidir.

Doğum kontrol iğnesi

Bu iğneler aylık ve üç aylık olmak üzere iki çeşittir ve özellikle unutkan olduğu için ilaç kullanamayan kadınlar için uygundur .Yumurta hücresi gelişimini ve yumurtlamayı engelleyerek gebeliği önler .Koruyuculuğu yüzde 99 civarındadır .

Takvim Yöntemi

Gebe kalınabilecek tehlikeli günleri hesaplayarak gebelikten korunmaya çalışılır. Bu yöntem diğer korunma yöntemlerine oranla koruyuculuğu çok düşüktür .Adetin ilk günüyle sonraki adetin ilk günü arasındaki süre ortalama 28 gündür .Kadının yumurtlama günü adetin ilk gününden itibaren sayılarak 14. gündür .Bu tarihten 4 gün öncesi ve 4 gün sonrası kadın için gebe kalma olasılığının en yüksek olduğu günlerdir .Teorik olarak da kadın bu döngünün her gününde gebe kalabileceğinden takvim yöntemi koruyuculuğu açısından en riskli doğum kontrol yöntemidir .

Araç İçi Araç (ria,spiral)

Plastik çoğu kez bakır da içeren küçük bir araçtır .Gebeliği önlemek için rahim içine uygulanır .Erkek hücrelerinin yumurtayı döllenmesini engelleyerek oluşabilecek gebeliği önler .Eğer kadına uyum sağlarsa koruyuculuğu yüksektir.

Tüp Ligasyonu(tüplerin bağlanması)

Kadınlarda yumurtalıklardan çıkan yumurta hücresi ,yumurtalık kanallarından geçerek rahme ulaşır .Yumurtalık kanalları ,yani tüpler kapatılınca ,yumurta rahme geçemez ve spermin dölleyeceği bir yumurta olmaz .Diğer bir deyişle ,yumurta vücut tarafından yok edilir .Tüplerin bağlanması gebeliği kesin olarak engelleyen bir yöntemdir.

Doğum kontrolü için erkeklerce uygulanabilecek yöntemler

Önceki anlattıklarım kadınlara yönelik doğum kontrol yöntemleri kadınlara özeldi. Şimdi yazacaklarım erkekler tarafından uygulanan yöntemler .

Prezervatif

Erkeğin penisine takılan prezervatif ,sperm hücrelerinin kadın vajinasına boşalmasını önler. Kadına ve erkeğe zarar vermeyecek en iyi yöntemlerden biridir .

Geri Çekme Yöntemi

Gebelikten korunmak için erkeğin boşalmadan hemen önce penisini vajinadan çıkararak kadının genital bölgesi dışına boşaldığı yöntemdir .Bu yöntemle spermlerin vajinaya girmesi önlenir.

Güvenilirliği düşük olduğu için doğum kontrol yöntemlerinde tavsiye edilen bir yöntem değildir ve erkeğin Pelvik taban kaslarına zarar verdiği öne sürülür .

“en çok kullanılan ve en çok riskli olan yöntemdir” .

Kanalların bağlanması

Erkekte sperm hücrelerimin testislerde depoladıkları bölgelere geçişinin cerrahi yöntemlerle kalıcı olarak bozulma işlemidir. Boşalan sıvının görüntüsünde hiçbir değişiklik söz konusu değildir ama sıvıda sperm hücreleri bulunmadığı için gebelik oluşmaz .Geri dönüşü olmayan bir yöntemdir.