EkzeN

Starlink: Uzay İnterneti Nedir?

24.09.2022
299
Starlink: Uzay İnterneti Nedir?

Milyader iş adamı Elon Musk’ın her fırsatta dile getirdiği uzay interneti projesi Starlink’i duydunuz mu?

Starlink uzaya gönderilen uydular ile dünyanın her yerinden kullanılabilecek bir internet ağı projesi.

Şu anda kullandığımız internet, yeraltından ve okyanus tabanından geçen kablolu bağlantılarla sağlanıyor ve dünyanın birçok yerinde hala internet erişimi yok. Elon Musk tarafından kurulan uzay taşımacılığı şirketi SpaceX’in gönderdiği uydular, tüm dünyada yüksek kaliteli, geniş bant internet imkanı sunacak. Starlink, internete dünyanın her yerinden erişme amacının yanı sıra çok daha hızlı bir internet vadediyor.

Bu büyük ağın uyduları 2019 yılından itibaren gönderilmeye devam ediyor. Şu ana kadar 2.000’e yakın uydu gönderildi ve dünyanın çeşitli yerlerinde uzay interneti kullanımı test edilmeye başlandı.

Kutuplardan çöllere, okyanusun ortasına aklınıza gelen her yerden internet erişimi uydu kiti ile sağlanacak. Dünyayı değiştirecek bu gelişmeler heyecan verici olsa da Starlink projesine karşı çıkanlar da var.

Örneğin, Starlink gökbilimciler tarafından eleştirildi. Şimdiye kadar gönderilen uydu sayısı kısa sürede 60 bine yakın uyduya ulaştı. Elbette bu durumun sadece Starlink ile kalmayacağı, diğer firmaların da bu alana yöneleceği düşünülüyor. Gökbilimcilere göre bu, uyduların uzayı izlemesini zorlaştırıyor. Gökbilimciler, aldıkları görüntülerin bu uydulardan yansıyan ışık nedeniyle bozulduğunu belirtiyorlar.

Konu astronomların gözlemleriyle sınırlı değil. Bir grup bilim insanı, bu uyduların diğer uydulara göre dünyaya çok daha yakın olması nedeniyle gökyüzünün görünümünü de değiştireceklerini belirtiyor. Starlink uyduları, bugüne kadar gönderilen uydulardan dünyaya 60 kat daha yakındır. Uydular, sağlayacakları internet hızı için bu şekilde konumlandırılsalar da bilim adamlarına göre gökyüzünde “ışık kirliliğine” neden olacaklar. Elon Musk’ın açıklamasına göre bu ışık yansıması sorunu için uydularda geliştirmeler yapılıyor. “Güneş kalkanları”, uyduların daha az ışığı yansıtması için yerleştirilecektir.

Bilim insanlarını endişelendiren bir diğer önemli konu ise atmosferdeki kimyasallar. Gönderilen uydular alüminyum benzeri metallerden yapılmış ve şimdiden tonlarca alüminyum uzayda havada uçuşuyor. Astrofizik profesörü Aaron Boley, Dünya atmosferine günde 2,2 ton ölü (işlevsiz) uydu girdiğini tahmin ettiklerini ve bu kadar çok metalin atmosferin yapısında kimyasal değişikliklere neden olabileceğini belirtiyor. Uzaydaki uygulamalarla ilgili yeterli düzenlemelerin yapılmaması nedeniyle bu durumun göz ardı edildiği, ancak şimdiden küresel ısınmayla mücadele eden gezegenimiz için birçok olumsuz sonuç doğurabileceği konusunda uyarıyor.

Kaynak: vox.comspace.com