EkzeN

Neden Dans Ediyoruz

21.07.2022
1.049
Neden Dans Ediyoruz

Müziği duyduğunuzda, bilinçsizce kendinizi ritme kaptırıyor musunuz? Dans evrensel bir eylemdir, üstelik tarih boyunca her kültür kendi motiflerini geliştirmiştir. Dansın neden ortaya çıktığı tam olarak anlaşılmasa da öne çıkan bazı teoriler var:

Dansı açıklamaya yönelik bir yaklaşım, insan beyninin yapısına odaklanır. Bu yaklaşıma göre, insanlar sağlam öğrenen canlılar oldukları için dans edebilirler. İnsanlara en çok benzeyen bu özelliği sadece yunuslar, foklar ve bazı kuş türleri gösterebilir. 5.000’den fazla hayvan videosunu sistematik olarak inceleyen bir araştırmaya göre, ses taklit edenler için doğaldır, taklit etmeyenler ise ritime ayak uyduramazlar. Bu nadir beceri, zihnin işitsel ve motor alanları (yani hareket etmemize izin veren alanlar) arasında yakın bağlantılar kurar. Bu nedenle San Diego Sinirbilim Enstitüsü’nde araştırmacı olan Dr. Aniruddh Patel, dansın sesi taklit etme yeteneğimizin bir yan ürünü olduğunu savunuyor. “Taklit olmadan ritmi yakalayamayız.”

Dans becerilerimize yönelik sosyolojik ve antropolojik açıklamalar, dansın bir topluluk ve sosyal bağ duygusu yarattığına dikkat çeker. Örneğin, bir çalışma, diğer insanlarla senkronize hareket etmenin grup uyumu duygusunu geliştirdiğini gösteriyor.

Antropologlar halk danslarının genellikle büyük gruplar içermesini buna bağlıyor. Dans araştırmacısı ve psikolog olan Dr. William Michael Brown diyor ki:

“Toplulukların dans aracılığıyla bir araya gelmiş olma ihtimalini göz ardı edemeyiz.”

Sonuç olarak, farklı bilim dallarının da açıklamalarından görüyoruz ki, dans etmek yalnızca bir eğlence aracı değil aynı zaman da bir gereklilik de. Hepinize, hayatımızı farklı açılardan besleyen dansın ritmine kapıldığınız günler diliyoruz.