EkzeN

Kuzey Işıkları nerede ? Kuzey ışıkları nasıl oluşur?

21.07.2022
548
Kuzey Işıkları nerede ? Kuzey ışıkları nasıl oluşur?

Kuzey Işıkları nerede ? Kuzey ışıkları nasıl oluşur? Görenleri bambaşka bir dünyaya götüren Kuzey Işıklarını görmek çoğumuzun hayali. Peki bu görsel şölen nasıl ortaya çıktı biliyor musunuz?

Kutup Işıkları Nedir, Nasıl Oluşur?

Aurora olarak bilinen bu ışıklar, kutuplardan ve onlara yakın alanlardan gözlenebildikleri için genellikle Aurora Işıkları olarak anılır. Basitçe söylemek gerekirse, Aurora ışıkları; Güneş patlamaları sırasında ortaya çıkan yüklü parçacıkların (serbest yüzen elektronlar ve protonlar) dünyanın manyetik alanını geçip atmosfere girmesiyle oluşurlar.

Bu yüklü parçacıkların atmosferdeki azot ve oksijen parçacıklarıyla çarpışması sonucunda atmosfere foton adı verilen enerji parçacıkları salınır. Bunlar da insan gözüne ışık gösterisi olarak görünen doğa olayını ortaya çıkarıyor.

Meltem Çetin Sever’in konuyla ilgili açıklamasına göre: “Oksijen molekülleriyle çarpışan yüklü parçacıklar kırmızı veya yeşil ışık üretirken, azot molekülleriyle çarpışanlar mor veya mavi ışık üretir”. Başka bir deyişle, parçacıkların çarpışma modelleri bu ışıkların farklı renklerini belirler.

Kutup Işıkları Nerede Olur, Hangi Ülkelerde Görülür?

Adından da anlaşılacağı gibi, bu ışıklar kutup bölgelerinin çevresinde görülür. Daha kesin olmak gerekirse, Aurora bölgesi, direğin etrafında yaklaşık 2500 kilometre yarıçaplı bir daireden oluşur. Bu bölge, Kuzey Yarımküre’de İsveç, Norveç, Finlandiya, Danimarka, İzlanda, Grönland, Kuzey Kanada, Kuzey İskoçya (Birleşik Krallık), Kuzey Sibirya (Rusya) ve Alaska’yı (ABD) kapsar. Güney Yarımkürede, Aurora ışıkları Yeni Zelanda veya Tazmanya gibi bölgelerde zaman zaman görülebilir, ancak bu bölgenin çoğu Antarktika ve çevresinden oluşmakta olup, burada nüfuslu bir alan yoktur. Kuzeydeki ışıkların resmi olarak Aurora Borealis, güneydeki ışıkların ise Aurora Australis olarak adlandırıldığını da eklemekte fayda görüyorum:)

 Bu muhteşem doğa olayını başka birçok kaynaktan da araştırabilirsiniz, konuyla ilgili bir sürü bilimsel çalışma internette mevcut. Görmek isteyen herkesin bir gün Aurora’yı seyredebilmesi dileğiyle!