EkzeN

Kız Bebeklerde Vajinal Yapışıklıklar 

03.08.2022
296
Kız Bebeklerde Vajinal Yapışıklıklar 

Kız Bebeklerde Vajinal Yapışıklıklar

Kız bebeklerde ve çocuklarda karşılaşılan genital bölge yapışıklıkları veya vajinal yapışıklıklar aslında tahmin edilenden daha sık görülen bir olaydır.
Çoğu aileler bu durumu farketmiyor
Doğuştan sonra değil sonradan ortaya çıkan bir durumdur.
Genellikle bebeğin bezli olduğu hayatın ilk aylarında ortaya çıkar.
Bazı çocuklarda ise bezden kurtulup tuvalet eğitimini tamamladıktan sonra görülür.
Uygun olmayan ıslak mendiller ya da sabun / şampuan kullanımı vajinal bölgede kuruluk ya da tahrişe yol açıp yapışıklığa neden olabilir.
Ayrıca tekrarlayan pişiklere bağlı olarak da yapışıklıklar ortaya çıkabilir. Dikkatli olalım.
Tıp dilindeki ismi labial füzyon olan bu yapışıklıklar, vajen girişindeki küçük dudakların, kısmen veya tamamen birbirine yapışık olmasıdır
farklı bir yere açılması ise, vajinal yapışıklıktan tamamen ayrı ve farklı bir durum olup, çok daha ciddi bir sorundur.
Genellikle sağlıklı bebeklerin rutin muayeneleri sırasında rahatlıkla tanı konabilirken bazen de tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonları nedeniyle yapılan yapılan muayeneler neticesinde ortaya çıkmaktadır.
Vajinal yapışıklıklar genellikle önemli bir soruna yol açmazken; bazen de idrar yapma da güçlük, rahat çiş yapamama, idrarın vajen içinde birikmesine bağlı genital bölgede pişlikler, idrar yaptıktan sonra geride biriken idrarın damlamasına bağlı olarak iç çamaşırda ıslanma ve tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonlarına sebep olabilir.
Vajinal yapışıklıkların tedavisinde genellikle ilk yaklaşım tahriş ya da enfeksiyonun ortadan kaldırılmasına yöneliktir.
Bu dönemde ıslak mendillerin kullanılması tercih edilmemeli bez değişimlerinde bebeğin altı pH’ı ayarlı şampuanlarla yıkanarak iyice kurulanmalıdır.
İkinci adım tedavi ise östrojenli veya kortizonlu kremlerin kullanılmasıdır.
Ancak ciddi yapışıklıklar sadece kremler ile açılamamaktadır.
Aslında daha kalıcı ve etkili olan çözüm yapışıklığın lokal anestezi içeren krem sürülerek cerrahi olarak künt bir şekilde (kesmeden) açılması ve daha sonra da yapışıklığın tekrarlanmaması için belli bir süre östrojen krem sürülerek takip edilmesidir.
Burada önemli noktalardan bir tanesi östrojenli kremlerin kullanıldığı dönemde çocuğun belli aralıklarla doktor tarafından muayene edilmesi ve östrojen hormonunun sistemik olarak emilmesine bağlı olarak vücutta olabilecek yan etkilerin kontrol esilmesidir.
Ayrıca tedavi sonrası yapışıklığın tekrar etme ihtimaline karşı çocuğun yılda 1-2 kere kontrole götürülmesi önerilmektedir.
Kontölü aksatmamak gerekir.