EkzeN

Empati nedir ?Nasıl geliştirir ve güçlendirirsiniz?

20.07.2022
418
Empati nedir ?Nasıl geliştirir ve güçlendirirsiniz?

İnsanların çok büyük çoğunluğu ,daha fazla empatinin toplumu iyileştireceğine inanıyor. Zor durumdaki bir meslektaşına, arkadaşına veya sevdiğiniz birine empati göstermek Basit bir beceri değildir. Kullanmanız ve geliştirmeniz gereken bir kastır. İnsan empatiyi bazen merhamet bazen de sempati ifadesi ile karıştırabiliyorlar. Ancak empati  bir başkasının duygularını, içinde bulunduğu durum veya davranışlarındaki motivasyonu anlamak ve içselleştirmek anlamına gelir. 

Empati ihtiyacı

Yapılan araştırmalara göre özellikle pandemiden bu yana empatinin düşüşte olduğunu gösteriyor. 2007 yılında empati üzerine yapılan bir araştırmada , nüfusun sadece yüzde 1 ila 2’si gerçekten empatik. Geçen yıl Method Communications tarafından yapılan araştırmaya göre ise Amerikalıların yüzde 25’inin empatinin “önemli olmadığını” bulduğunu, ancak ezici bir çoğunluk (yüzde 73), insanların daha empatik olmasının toplum için daha iyi olacağı konusunda hemfikir olduğunu belirttiler.

Daha empatik olmanıza yardımcı olacak dört teknik

Empati eksikliğiniz olduğunu düşünüyorsanız , beceri ve düşüncenizi geliştirmek ve güçlendirmek istiyorsanız , işte size yardımcı olacak mükemmel dört teknik.

1-Duygulara karşı toleransınızı artırın

  • Duyguları kucaklamak insan olmanın önemli bir parçasıdır. Duygular gökyüzündeki bulutlar gibidir. Her bulutun bir ruh hali olduğunu ve aralarındaki açık gökyüzünün nötr ruh hallerini olduğunu düşünün. Sadece gözlemlerseniz ve onlara odaklanmazsanız, birlikte hareket edeceklerdir. Aynı anda birden fazla ruh hali tarafından kuşatılmışsanız, fırtınalı bir gün olarak kabul edin. Tüm ruh hallerinize tepki vermekten kaçının. Sadece onlar için yer tutmaya çalışın.

2-Ruh hallerini çözmeye çalışmaktan kaçının

  • Ruh hallerini çözmenin sizin için mümkün olmadığını anlayın. Sorunları çözebilirsiniz, ancak ruh halleri kendi zaman dilimlerinde gelir ve gider. Bu yüzden ruh halinizin sizi bunaltmasına izin vermeyin, kendinizi veya başkasını bu ruh hallerinden kurtarabileceğinize inanmayın. Meraklı olmak ve bir sorunun ruh halinizi tetikleyip tetiklemediğini belirlemeye çalışmak sorun değil. Ruh halini geçene kadar kabul etme esnekliğini kendiniz ve karşınızdakine gösterin.

3-Rahatsızlığı kabul edin

  • Kendi ruh halinizin doğal rahatsızlığını kabul etmeyi öğrenmek, diğer insanların ruh hallerinin rahatsızlıklarıyla başa çıkma konusunda daha usta olmanıza yardımcı olacaktır. Kendi rahatsızlığınızı yönetebildiğinizde, sizin için daha rahat bir yere gitmek için başka birinin ruh halini değiştirme riskinden kaçınacaksınız.  Başka birinin rahatsızlığını dert ediyorsanız , “Bana ihtiyacın olduğu sürece senin için buradayım”, “Sessizce oturabiliriz veya konuşabiliriz”, “Duygularınız değişirse yapabileceğim bir şey olursa , iletişim kurabilirsiniz. , sadece bana haber ver.” Unutmayın, onların ruh hallerine çözüm önermiyorsunuz, onlara karşı empatinizi ifade ediyorsunuz.

4-Anlatıya sadık kalın

  • Kısa ve öz olun: “Empatik olmanın en zorlu yönlerinden biri, anlatıyı kendinle ilgili hale getirmekten kaçınmaktır. Kendi deneyimlerinizle ilgili ayrıntıları bütünleştirmeden anladığınızı ifade edin. 

Dünya daha empatik olan evrensel toplumdan yararlanacaktır. Empati, insanlarda bilinen , görülen, duyulan , ve anlaşılanı hissettirerek insan etkileşimini zenginleştirecek ve geliştirecektir.

Pratik yaparak, kişilerarası ilişkilerimizi kurmamızı ve güçlendirmemizi sağlayacaktır. Ayrıca ailemize, arkadaşlarımıza ve iş ortaklarımıza karşı daha empatik dinleyiciler olmamız için bizi güçlendirecek.

Empatinin üç kuralı

•Bir insanın kendisini karşısındaki kişinin yerine koyarak, olaylara onun bakış açısıyla bakmaya çalışması
•Karşısındakinin duygu ve düşüncelerini doğru olarak anlamak ve hissetmek
•Karşısındaki kişiyi anladığını o kişiye ifade etmek

Kaynak : https://www.psychologytoday.com/