EkzeN

EMES Hastalığı nedir? Tedavisi var mı?

07.06.2022
455
EMES Hastalığı nedir? Tedavisi var mı?

MS hastalığı Beyinde ve omurilikte, sinir telleri etrafındaki koruyucu kılıfın (miyelin kılıfı) hastalığıdır. Merkezi sinir sistemi ile organların bilgi iletişimini sağlayan omuriliğin miyelin tabakasındaki fiziksel tahribatın bir sonucu olarak ortaya çıkmaktadır.

EMES Hastalığı Nedir? EMES Hastalığının Nedeni Nedir? Ne İyi Gelir?

Kişilerin bağışıklık sistemlerinde oluşan bozukluklar sonucunda beyin ve omuriliklerinde çok fazla plak oluşması sonucu ortaya çılan bir hastalıktır. Genellikle kaslarda meydana gelen problemlerle kendisini belli eden MS hastalığı, ataklar halinde gelişir.

EMES hastalığı iyileşir mi?

Hastalığın kesin bir tedavisi olmamakla birlikte atak tedavisi ile atak geçirdiği sırada ortaya çıkan nörolojik bulguların düzeltilmesi, atakların önlenmesi, rehabilitasyon ve destekleyici tedaviler şeklinde uygulamalar yapılmaktadır.MS konusunda her geçen gün yeni gelişmeler kaydedildiği de unutulmamalıdır.  

MS hastalığı (Multiple Skleroz) belirtileri nelerdir?

  • Uyuşukluk, karıncalanma, iğnelenme,
  • Güç kaybı, spazm, kas sertliği, kramp, ağrı. …
  • Görme kaybı, çift görme,
  • İdrar kaçırma ve idrar aciliyeti,
  • Kabızlık,
  • Konuşma bozukluğu,
  • Cinsel fonksiyon bozuklukları,
  • Denge kaybı, bulantı,

MS atakları nelerdir?

Yorgunluk, Vücudun değişik bölgelerinde özellikle gövdede, yüzde, kollar ya da bacaklarda uyuşukluk, karıncalanma, güçsüzlük, denge ya da yürüme bozukluğu, dilde peltekleşme gibi konuşma bozuklukları MS ataklarının başlıcalarıdır.

MS; bir merkezi sinir sistemi hastalığıdır.

MS hastaları ne kadar yaşar?

Öldürücü bir hastalık olmayan MS hastalığı olan kişi genel toplum ortalama yaşam süresince yaşamanı sürdürebilir.

MS hastalığı Bulaşıcı mı , ölüme yol açar mı?

MS hastalığı öldürücü değildir.MS hastalığı bulaşıcı değildir.

MS EEG de çıkar mı?

Nörolojik muayene, Manyetik Rezonans Görüntüleme (MRI) , Elektroansefalogram (EEG) ve daha nadiren bel ponksiyonu ile MS hastalığı tespitinde hasarın bulguları görülür.

MS atağı ne kadar sürer?

Süre olarak kişiler arasında değişkenlik gösterse de çoğu hastada, belirtiler saatler günler içinde artar, tipik olarak 2-6 hafta sürer ve sonra düzelir. Ancak atakların sonunda tam düzelme olmayabilir .Bu atakların %40 a yakın doku bozukluğu oluşabilir. Bu doku bozukluklarının çoğunluğu yaşamı olumsuz etkilemezken bir kısmı da yaşam kalitesini etkileyebilir.

MS atakları sırasında neler yapılmalı?

Tam tedavi henüz bulunmayan MS hastalarının ataklarını azaltmaya yönelik çeşitli tedaviler uzman hekimler tarafından uygulanmaktadır. Sürekli MS atağı geçiren hastalara atakları %30-40 oranında önleyen koruyucu tedaviler uygulanabilmektedir.

MS hastalığın tam tedavisi bulunmamaktadır. MS ataklarını ve olağa atakların etkilerini azaltmaya yönelik tedaviler uygulanmaktadır. Sürekli MS atağı geçiren hastalara atakları %30-40 oranında önleyen koruyucu tedaviler (aşı) uygulanır. Ayrıca bu koruyucu tedavi, atak sonrası engelli kalma riskini de azaltır.

MS hastalığı kimlerde görülür?

Hastalık genellikle genç yaşlarda görülürken, kadınlarda erkeklere oranla iki kat fazla görülebilir.

MS ataklarını neler tetikler?

Hastalığın orataya çıkmasına genetik nedenlerin yanında D vitamini eksikliği, virüs enfeksiyonları, aşılar, aşırı tuz tüketimi, sigara, stres gibi etkenler de sebep olabilir.

MS hastalığı tedavi edilmezse ne olur?

MS hastalığında erken teşhis ve erken tedavi önem arz eder. Geç kalınan bir tedavide yıllarda görme kaybı, denge ya da yürüme bozukluğu ve peltek konuşma gibi bazı belirtiler kalıcı olarak yerleşebilir.

MS hastalığı kan tahlilinde çıkar mı?

Kan tahlili sonucunda MS teşhisi koyulmaz. Doktorunuz hastalığın olduğuna şüphe uyandıran maddeleri test etmek için kan testi yapmanızı isteyebilir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.